Autoriseer SketchUp met een Netwerklicentie

Gewijzigd op Thu, 25 Apr 2024 om 03:14 PM

Netwerklicenties bieden een bundel van individuele SketchUp toewijzingen, of "seats".
Elke seat vertegenwoordigt een exemplaar van SketchUp dat dezelfde licentie gebruikt.

Waarschuwing: SketchUp Classic netwerklicenties werken alleen wanneer aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

• Poorten 5053 en 50530 moeten geopend zijn.
  • Autoriseer SketchUp Pro op elk apparaat.
  • IP's 34.218.95.16, 52.10.114.51, 35.155.75.69 en 52.40.227.59 kunnen niet zijn geblokkeerd.

Serienummer en autorisatiecodes

Tip: Bij beide gedistribueerde installatiestrategieën kunt u het licentieproces vereenvoudigen door een bestand op te nemen dat het serienummer en de autorisatiecode vooraf voor gebruikers invult, zodat ze dit niet zelf hoeven in te voeren.

Volg deze stappen om het serienummer en de autorisatiecode voor gebruikers in te vullen:

1. Zorg ervoor dat op elk apparaat de juiste versie van SketchUp Pro is geïnstalleerd.
  2. Maak een bestand met de naam activation_info.txt
  3. Voeg in dat bestand uw netwerkserienummer en autorisatiecode toe in de volgende indeling:
    {
    "serial_number":"YOUR SERIAL NUMBER",
    "auth_code":"YOUR AUTHORIZATION CODE"
    }

Tip: Zorg ervoor dat u zowel de aanhalingstekens als de komma's in het bestand opneemt.
    Het bestand activation_info.txt zou er bijvoorbeeld ongeveer zo uit kunnen zien:
    {
    "serial_number":"VA-99999999-ALR",
    "auth_code":"ab3de21fgh"
    }

4. Sla het bestand op en distribueer het naar elke machine. Gebruik de map die geschikt is voor uw versie van SketchUp.

Wanneer u bijvoorbeeld een bestand distribueert dat is gekoppeld aan een SketchUp 2024-licentie:

Op Microsoft Windows distribueert u het bestand naar C:\ProgramData\SketchUp\SketchUp 2024. Op MacOS distribueert u het bestand naar /Library/Application Support/SketchUp 2024

5. Start SketchUp op elke machine of vraag uw gebruikers om het te openen. Er verschijnt een SketchUp Welkomstvenster. Klik op Add License, en klik vervolgens op Add License in het vak License.

Wanneer u parameters wijzigt, zoals "allow_reactivation":"true" later toevoegen of het wijzigen van de licentiesleutel, moet u eerst de licentie verwijderen via het licentievenster > Remove License, of door het licentiebestand te verwijderen uit de gebruikersmap. Vervolgens moet u de licentie opnieuw toevoegen met het aangepaste activatie_info.txt-bestand.

Wilt u een stille installatie uitvoeren? Bekijk ons artikel over hoe u dit kunt doen.

Netwerklicenties in- en uitchecken

Wilt u uw SketchUp-netwerklicentie gebruiken, maar heeft u geen internetverbinding? U kunt een netwerklicentielicentie maximaal een week lang uitproberen, waardoor offline gebruik mogelijk is.

Volg deze stappen om een netwerklicentie uit te checken:

Windows

1. Ga naar Help > License.
  2. Klik op Check Out License for Offline Use. Er verschijnt een dialoogvenster met het aantal dagen dat de licentie kan worden uitgecheckt.
  3. Klik op Check Out. Uw licentie is uitgecheckt en u kunt deze nu gebruiken wanneer u offline bent.

MacOS

1. Ga naar SketchUp > License.
  2. Klik op Check Out License for Offline Use. Er verschijnt een dialoogvenster met het aantal dagen dat de licentie kan worden uitgecheckt.
  3. Klik op Check Out. Uw licentie is uitgecheckt en u kunt deze nu gebruiken wanneer u offline bent.

Let op: Zolang uw licentie is uitgecheckt, kan niemand anders met toegang tot de netwerklicentie die seat gebruiken. Met andere woorden, het totale aantal seats op de licentie neemt af met één gedurende de uitcheckperiode.

Om de licentie weer in te checken, volgt u dezelfde stappen als hierboven en klikt u in plaats daarvan op Check in.

Tip: Als u een licentie niet incheckt, wordt deze automatisch ingecheckt wanneer de uitcheckperiode afloopt.

Probleemoplossing

Als u geen verbinding kunt maken, moet u mogelijk controleren of u verbinding kunt maken met de juiste IP-adressen en poorten. De beste manier om dit te doen is via Telnet.

Opmerking: de Telnet-client niet is standaard niet geïnstalleerd op macOS. Pakketbeheerders waarmee u ontwikkelaarstools aan uw Mac kunt toevoegen, kunnen u helpen bij het instellen van Telnet.
Als u Telnet hebt ingesteld op uw macOS, ga dan verder met stap 2.

1. Schakel uw Telnet-client in. Voor de meeste versies van Windows is Telnet geïnstalleerd maar niet ingeschakeld. Hoe u Telnet inschakelt, kan variëren, afhankelijk van de versie van Windows die u gebruikt. In de meeste versies van Windows volgt u deze stappen om Telnet in te schakelen:
    1. Klik in het menu Start op Configuratiescherm.
    2. Klik op Programma's.
    3. Selecteer Windows-functies in- of uitschakelen.
    4. Selecteer Telnet Client in de lijst met Windows-functies en klik op OK.
  2. Typ in Telnet “telnet licentie1.sketchup.com 5053” of “telnet licentie1.sketchup.com 50530” en druk op enter.
    Vervang "licentie1" in het bovenstaande voorbeeld door uw licentieservernummer.

3. Een leeg scherm geeft aan dat de verbinding succesvol was. Als de verbinding wordt verbroken of de verbinding wordt geweigerd, betekent dit dat uw verbinding is geblokkeerd door iets op het lokale netwerk. Controleer bij uw netwerkteam of toegang is toegestaan tot 34.218.95.16 en 52.10.114.51 via poorten 5053 en 50530.