Hoe kom ik er achter of een Extensie problemen veroorzaakt?

Gewijzigd op Fri, 25 Aug 2023 om 12:29 PM

Als SketchUp Pro zich instabiel of vreemd gedraagt, of zelfs crasht, is het een goed idee te controleren of er een Extensie geïnstalleerd is die deze problemen veroorzaakt.

Om dit te doen, start SketchUp Pro dan met de extensions uitgeschakeld. Dit kan op drie manieren:

De Extension Manager methode

Deze manier werkt alleen als SketchUp nog wel opstart. In het geval van een crash bij het opstarten, aub de mappen-methode uitproberen.

Voordeel van deze methode: overzichtelijk via de programma-eigen interface werken.

Ga in SketchUp naar Extensions > Extension Manager.

Achter iedere extensie die  u hier terugvindt, staat normaliter een schuifje op "Enabled". Klik op de schuifjes van extensies om ze uit te schakelen. Voor een grondige test kunt u beginnen met het uitschakelen van álle extensies. Vervolgens sluit u SketchUp af, en start u SketchUp opnieuw op. Gaat dit probleemloos? Schakel dan één voor één de extensies weer in, steeds tussendoor afsluitend en opnieuw opstartend.

De Ruby-methode

Deze manier werkt alleen als SketchUp nog wel opstart. In het geval van een crash bij het opstarten, aub de mappen-methode uitproberen.

Voordeel van deze methode: werkelijk álle extensies worden uitgeschakeld. De andere methodes zijn niet in staat om SketchUp's eigen extensies (Sandbox, Trimble Connect & Dynamic Components) uit te schakelen.

1. In SketchUp Pro, open het Ruby Console Venster (Window > Ruby Console)
  2. Type exact in: Sketchup.plugins_disabled = true
  3. Sluit nu SketchUp Pro af en start het opnieuw

Alle plug-ins die niet door geleverd zijn zouden nu uitgeschakeld moeten zijn. Probeer nu of u de problemen nog steeds ziet. Als dat niet zo is dan is inderdaad een plug-in het probleem. Om de plug-in te isoleren die het probleem veroorzaakt:

1. In SketchUp Pro, open het Ruby Console Venster (Window > Ruby Console)
  2. Type exact in: Sketchup.plugins_disabled = false
  3. Sluit nu SketchUp Pro af en start het opnieuw

SketchUp Pro zou nu weer met plug-ins moeten starten. De-installeer nu de geïnstalleerde extensies één voor één en start steeds tussendoor SketchUp Pro op en sluit SketchUp weer af. Als het probleem verdwijnt dan heeft u de gewraakte plugin gevonden.

De mappen-methode

Voordeel van deze methode: werkt ook als SketchUp bij het opstarten al crasht.

WINDOWS In de map C:\Users\[uw gebruikersnaam]\AppData\Roaming\SketchUp\SketchUp 20xx\SketchUp\Plugins vind u de meeste geïnstalleerde extensies.

MAC In de map ~/Library/Application Support/SketchUp 20xx/SketchUp/Plugins vind u de meeste geïnstalleerde extensies.

(vervang 20xx door uw versie van SketchUp)

Maak een duplicaat van deze map, haal de oorspronkelijke map leeg. Start SketchUp. Gaat dit goed? Plaats dan één voor één de extensies weer terug, steeds tussendoor SketchUp opstartend en weer afsluitend om te controleren of SketchUp nog steeds correct gedraagt. Elke extensie bestaat uit een map en een corresponderend bestand met de bestandsextensie .rb