Systeemeisen

Gewijzigd op Fri, 19 Apr 2024 om 03:53 PM

Zoals veel computerprogramma's vereist SketchUp bepaalde hardware- en softwarespecificaties om te kunnen installeren en uitvoeren. Dit zijn echter basisvereisten, dus misschien wilt u onze aanbevolen suggesties gebruiken om de prestaties te verbeteren.

Let op: Om uw SketchUp-abonnement te autoriseren, heeft u internettoegang nodig.

Windows 11, Windows 10

• Softwarevereisten

• Een internetverbinding om uw abonnement te installeren en te autoriseren. Voor sommige functies binnen SketchUp is ook een internetverbinding vereist.
    • SketchUp vereist .NET Framework versie 4.5.2.
  • Aanbevolen hardware-vereisten

• Een 2+ GHz-processor.
    • Een grafische kaart die losstaat van de CPU, ook wel een afzonderlijke grafische kaart genoemd. De meeste AMD- of NVIDIA-kaarten van de huidige generatie op de markt worden als discreet beschouwd.
    • Minimaal 8 GB RAM.
    • Minimaal 2 GB beschikbare ruimte op de harde schijf.
    • Een moderne GPU met minimaal 1 GB geheugen. De klassieke renderer van SketchUp vereist ondersteuning voor OpenGL 3.1. De prestaties van SketchUp zijn afhankelijk van het stuurprogramma van uw grafische kaart en de mogelijkheid om OpenGL 3.1 of hoger te ondersteunen.
    • Een muis met 3 knoppen en scrollwiel.
  • Minimale hardware-vereisten

• Een 1 GHz-processor.
    • 4 GB RAM.
    • 1,5 GB beschikbare ruimte op de harde schijf.
    • Een moderne GPU met minimaal 512 MB geheugen en ondersteuning voor hardwareversnelling. Stuurprogramma's voor videokaarten moeten OpenGL 3.1 ondersteunen en up-to-date zijn. Voor hulp bij het bijwerken van uw stuurprogramma's raadpleegt u Grafische stuurprogramma's updaten.

Mac OS 14(Sonoma), 13(Ventura), 12(Monterey) en 11(Big Sur).

• Software-vereisten

• Een internetverbinding om uw abonnement te installeren en te autoriseren. Voor sommige functies binnen SketchUp is ook een internetverbinding vereist.
  • QuickTime 5.0 en webbrowser voor multimedia-tutorials.
  • Safari.
  • Aanbevolen hardware-vereisten

• 2,1+ GHz processor of Apple M1-processor van de huidige generatie
  • 8 GB RAM
  • 2 GB beschikbare ruimte op de harde schijf
  • Een moderne GPU met minimaal 1 GB geheugen. De klassieke renderer van SketchUp vereist ondersteuning voor OpenGL 3.1.
  • Een muis met 3 knoppen en scrollwiel
  • Minimale hardware-vereisten

• 2,1+ GHz Intel™-processor
  • 4 GB RAM
  • 1,5 GB beschikbare ruimte op de harde schijf.
  • Een moderne GPU met minimaal 512 MB geheugen. De klassieke renderer van SketchUp vereist ondersteuning voor OpenGL 3.1.

De nieuwe grafische engine van SketchUp

Sketchup 2024 introduceert een krachtige nieuwe grafische engine die aan enkele aanvullende eisen stelt. Voldoet uw machine hier niet aan, dan kunt u terugschakelen naar de oude engine, maar een aantal nieuwe functies in SketchUp niet gebruiken.

• Voor MacOS moet u versie 12.3.1 of hoger gebruiken. We raden minimaal 13 en hoger aan voor optimale prestaties.
  • De volgende MacOS GPU's worden niet ondersteund:
    • Intel HD Grafische 5000
    • Intel HD Grafische 6000
    • Intel Iris grafische kaart
    • Intel Iris Grafische 6100
    • Intel Iris Pro grafische kaart
  • De volgende Windows-GPU's worden niet ondersteund:
    • Intel HD Graphics 4x00-serie
  • Voor MacOS vereist de nieuwe renderer Metal 2-ondersteuning. Voor meer informatie over MacOS-versies die aan deze vereiste voldoen, zie de Metal-ondersteuningspagina van Apple.
  • Voor Windows vereist de nieuwe renderer ondersteuning voor DirectX12, feature level 11.0. Zie het Direct X-diagnoseprogramma voor meer informatie.
  • Om te wisselen naar de oude grafische engine, ga naar Preferences > Graphics > Graphics Engine en kies daar 'classic graphics engine'

Niet-ondersteunde omgevingen

ARM-processors - Hoewel SketchUp 2022 op de nieuwe Apple M1-computers draait met MacOS (Big Sur), is SketchUp voor Windows niet getest op, noch ontwikkeld voor ARM-gebaseerde processors en wordt het niet ondersteund.

32-bits besturingssystemen - SketchUp is nu uitsluitend geoptimaliseerd voor 64-bits en niet langer beschikbaar voor Windows of MacOS in een 32-bits capaciteit.

Windows 7, Windows 8 - We testen niet langer actief functies of bugs in deze oudere versies van Windows. Hoewel de software mogelijk nog steeds correct werkt, kunnen er enkele problemen zijn met functies die niet zijn getest.

Windows Vista en ouder - Deze versies van Windows worden niet langer ondersteund.

Linux - Er is momenteel geen Linux-versie van SketchUp beschikbaar.

Parallels/VMWare - Noch VMWare, noch Parallels worden ondersteunde omgevingen.

Verbindingen met extern bureaublad - Vanwege hardwarebeperkingen in gedeelde omgevingen kunnen we niet op betrouwbare wijze voorspellen hoe SketchUp zal presteren. Op dit moment wordt SketchUp op geen enkel platform ondersteund via een Remote Desktop Connection (RDC).

Externe grafische kaarten (eGPU) - SketchUp is niet getest en wordt niet ondersteund op systemen waarop eGPU's zijn aangesloten. Hoewel het voor sommige gebruikers kan werken, bieden we geen ondersteuning voor SketchUp op een systeem met deze configuratie.

Virtuele omgevingen - Voor abonnees die versies van SketchUp 2022 en nieuwer activeren, is het gebruik van SketchUp in virtuele omgevingen toegestaan als productspecifieke uitzondering op de Algemene Productvoorwaarden van Trimble. Meer informatie over het gebruik van SketchUp in virtuele omgevingen.

Andere hardware/software

3D-muizen - U kunt Logitech 3D Motion Controllers van 3Dconnexion gebruiken om modellen te maken in SketchUp. Op de website van 3Dconnexion vindt u meer informatie over deze controllers en met welke versie van SketchUp deze compatible zijn. Voor ondersteuning neemt u contact op met 3DConnexion.

Ondersteuning voor hoge DPI - SketchUp is DPI-bewust en kan de grootte van pictogrammen en tekenelementen aanpassen, zodat ze de juiste grootte hebben voor schermen met hoge DPI. Pictogrammen krijgen hun formaat wanneer SketchUp opstart. Als u uw DPI of schaling aanpast (Microsoft Windows – maar slechts tot 150%), moet u SketchUp opnieuw opstarten om pictogrammen en tekenelementen van de juiste grootte te zien.